Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Tästä Safkaa-kirjan reseptin versiosta on tullut yksi suosikeistani! - The original recipe for this amazing casserole is from Safkaa-recipe book. It´s now one of my favourites!

Tästä Safkaa-kirjan reseptin versiosta on tullut yksi suosikeistani! – The original recipe for this amazing casserole is from Safkaa-recipe book. It´s now one of my favourites!

Makaronilaatikko. Lasten suosikki ja arjen pelastaja. Suuresta annoksesta riittää pariksi päiväksi, eikä tähän tunnu kyllästyvän kukaan. Alkuperäinen resepti löytyy Safkaa-kirjasta (lisätietoa muun muassa täällä) ja sitä hieman muuntelemalla löytyi meille sopiva yhdistelmä. Olin aiemmin tehnyt ”lootan” aina maitoon tai veteen, mutta innostuin kokeilemaan sitä tomaattipohjaisena A-luokan lihansyöjän hienoisesta varovaisuudesta huolimatta. Se kannatti!

Gullichsenit käyttivät erilaisia aineksia ja määriä, mutta kerron tässä sen mitä minä käytin – muuntele halutessasi enemmän! Lihan voi korvata kasvikunnan tuotteilla, vaikkapa soijarouheella, ja lihaliemikuutiot kasvisliemikuutioilla tai -jauheella.

 

Makaronilaatikko tomaattikastikkeessa (G, L)

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

700-800g jauhelihaa

1 pekonipakkaus (noin 150g)

2 lihaliemikuutiota (Knorr on gluteeniton)

3 tlk kuorittuja tomaatteja

mausteita (esimerkiksi musta- tai valkopippuria, cajun-maustetta, jauhelihamaustetta)

vettä tarpeen mukaan

1 pussi pastaa (400-500g)

öljyä kuullottamiseen

 

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Leikkaa pekonisiivut pienemmiksi palasiksi ja laita kylmälle, korkealaitaiselle pannulle. Nosta lämpötilaa ja paista sopivan rapsakoiksi. Nosta lautaselle odottamaan. Laita pilkotut sipulit ja valkosipulit pannulle ja lisää tilkka öljyä tarvittaessa. Kuullota hetki.
  3. Lisää jauheliha ja ruskista. Kaada sekaan pekoni, tomaatit, lihaliemikuutiot ja mausteet. Anna porista hetki ja sekoita hyvin.
  4. Laita isoon vuokaan keittämätön pasta ja jauheliha-tomaattiseos. Sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa vettä ja sekoita.
  5. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia kunnes pasta on kypsää.

***

Pasta casseroles – children love them and parents are thankful for these easy made, save-a-day-dishes! Make plenty and meals for a couple of days is counted for. I´ve always made pasta/maccheroni casseroles in milk or water but then I stumbled on an excellent recipe by Alexander and Hanna Gullichsen (I´m afraid their book hasn´t been translated into into English. This page – here – is also in Finnish). Some of the ingredients and the amounts they used are different, but the basic idea is to use peeled tomatoes. My reluctant hubby finally cave in to this idea and I absolutely fell in love with this recipe. Here´s what I used:

Pasta casserole with tomato sauce (gluten and lactose free)

1 onion

2 garlick gloves

700-800g minced meat

150g bacon slices

2 bouillon seasoning cubes

3 cans peeled tomatoes

spices (for example black pepper, white pepper, cajun seasoning mix)

water

400-500g gluten free pasta

olive oil

  1. Set the oven to 200 degrees.
  2. Cut the bacon slices to smaller pieces and put them on high-edged, cold frying pan. Add heat and fry slices until they are nice and crispy. Move them on a plate, then put sliced and hacked onion and garlick gloves to the pan, add olive olive oil if needed and sauté them.
  3. Add minced meat and fry it. Add the bacon, peeled tomatoes, seasoning cubes and spices. Let the stew simmer for a while and mix well.
  4. Take a large oven dish, pour the pasta in. Add the stew and stir. Add water if needed.
  5. Bake at 200 degrees for 40 minutes until tha pasta is cooked.