Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Avokadonsiemenet mullassa ja sanomalehdestä tehdyissä istutuspoteissa. - Avokado seeds already planted in soil. The pot is made of newspaper.

Avokadonsiemenet mullassa ja sanomalehdestä tehdyissä istutuspoteissa. – Avocado seeds  planted in soil. We made the pot from newspaper.

Aurinko paistoi ja mieli teki tehdä kevätvalmisteluja. Esikasvatusta meillä ei kannata tehdä, sillä luonnonvalo ei yksinkertaisesti riitä – kokeiltu on. Siihen tarvitsisin kasvilampun (lisätietoa mm. puutarha49-blogista) ja välillä niitä silmäilenkin. Viimeksi led-kasvilamppuja sattui silmiini Plantegenissa. En kuitenkaan ostanut, sillä ovat aika hinnakkaita ja en niitä oikeasti tarvitse. Jos joku on oikea epäviherpeukalo, niin minä! Joko hoidan kasveja liikaa tai en tarpeeksi – useimmiten mönkään menee.

Keväisin kuitenkin iskee himo laittaa sormet multaan ja ajattelin, että istutetaan perheen pienimmäisen kanssa jotain ja seurataan kasvun ja vihreyden ihmettä. Ensimmäiset siemenet, mihin silmä osui, uinuivat vielä syömättömien avokadojen sisällä, mutta se ongelma oli helppo korjata. Nam! Siemenet saivat uiskennella vesilasissa pari päivää, sitten rakensimme potit ilmaisjakelulehden sivuista sekä lusikoimme mullat ja siemenet potteihin. Potteihin löytyy monenlaisia ohjeita, minä tein Kukkalapset-blogin ohjeella. Nipsaisin nitojalla potit kiinni yläreunasta, niittihän on helppo irrottaa myöhemmin. Nyt vain jännätään alkavatko avokadot versoa – kunhan edes vähän vihertäisivät!

Toisessa lasissa uiskentelee ”popcornin” siemeniä eli maissia. Katsotaan, mitä niistä tulee vai tuleeko mitään!

***

The day is longer and as always this time of year, I need to put my hands into soil, plant and grow. I´ve tried to pre-grow saplings from seeds, but there´s just not enough light in our home – our small stamp-size garden faces north. I´d need a specific plant lamp but they are quit expensive considering how much I actually need them. If somebody is a real anti-gardener, it´s me! I either tend to plants too much or not enough.

A couple od days ago I thought: let´s grow something just for the sake of planting, growing and the colour of green – miracle of growth. My five-year-old gets to see and learn the process, water the seeds and hopefully see saplings peek from the pots.

First seeds I thought of were still in avocados (yam!) but soon they were soaking in water glass (to smooth the seed peel). We made planting pots out of newspaper (I found instructions from Kukkalapset-blog, but unfortunetaly it´s in Finnsh). I´s quite easy: you need a water glass and newspaper. Roll the paper around the glass, fold the ends under the glass, soak the glass bottom 2 cm/ 1 inch in water and let dry. Voilá – that´s it! I stapled the upper end of pots, it´s easy to remove later. You don´t need necessarily do that. These planting pots you can plant directly to the ground or jars, newspaper composts itself.

In other water glass we´re soaking ”popcorn” seeds – hopefully they germinate, too!