Avainsanat

, , , , , ,

Raili Mikkasen romaani kertoo nuoren naisen näkökulmasta sotien jälkeen Jyväskylässä paljastuneesta vakoiluringistä.

Raili Mikkanen (s. 1941) tutkii 2015 ilmestyneessä aikuisille suunnatussa teoksessaan ”Voidaan kutsua ulkopuolelle lain” sotien jälkeen Jyväskylässä toiminutta vakoilurinkiä nuoren naisen näkökulmasta. Tosipohjaisuuteen perustuvassa kirjassa (arvion lopusta löydät pari linkkiä aiheeseen) saamme tutustua nuoreen Irmeliin, joka on Valtion Tykkitehtaan konttorissa töissä. Eletään pula-aikaa sotavuosien jälkimainingeissa. Irmelistä tuntuu, että elämä on tylsää, on puutetta tavaroista, ruuasta ja miehistä – jopa vuokraemännän kissa katoaa samoihin aikoihin, kun kissoja pyydystetään turkiksia varten.

Kolmeen osaan jaettu kirja kertoo kuinka Irmeli päätyi vakoojaksi, hänen kiinnijäämisestään ja sen seurauksista. Samalla Mikkanen on kirjoittanut nuoren naisen kasvutarinan. Pohjajuonena on todelliset tapahtumat, mutta kirjailija on pyrkinyt luomaan henkilökuvan, millainen oli se nuori nainen, joka tuomittiin vakoilusta, mitkä olivat hänen motiivinsa ja kuinka hän perusteli itselleen toimintansa. Olisi mielenkiintoista tietää millaisia lähteitä kirjailija käytti, ja kuinka iso osa tarinasta on fiktiota ja kuinka iso osa faktaa.

Romaanissa on romanttisen tarinan sekä jännitysromaaninkin elementtejä. Tarina on hieman takavetoinen eli mielestäni se käynnistyy hitaasti. Mikkanen luo yhden vaihtoehdon, miksi Irmeli toimi niin kuin toimi, mutta näyttämön luominen kestää vain pitkään. Lisäksi ensimmäisessa osiossa on selviä puutteita oikoluvussa, mikä harmittaa sekä kirjailijan että kustantajan puolesta. Tiivistämisen tarve taas voi olla pelkkä makukysymys.

En ole varma, onko kyseessä historiallinen, romanttinen vai jännitysromaani. Ehkä jaottelulla ei ole väliä. Kirjailija pohtii Irmelin kautta myös moraalia, tekoja, ja niiden seurauksia, ja itselleni se oli mielenkiintoisinta. Irmeli piirtyy esiin naiivina ja typeränä tyttösenä, jonka on vaikea myöntää totuutta edes tuomion jälkeen. Vasta, kun hän on lopullisesti menettämässä perheensä, hän on rehellinen. Seuraa romanttinen loppu.

Kirja herätti paljon ajatuksia ja se on sille ja tekijälleen kunniaksi. En tiedä mitä tapahtui oikealle henkilölle enkä hänen perheelleen, mutta asian kanssa on täytynyt olla vaikeaa elää. Se on vaikuttanut kaikkien läheisten elämään. Niin julkista asiaa ei ole voinut paeta, vaan leima on pysynyt.

Kiitosta annan Mikkaselle myös ajankuvan upottamisesta yksityiskohtiin, se onnistuu hienosti. Taustatyötä on varmasti ollut paljon. Sen sijaan Jyväskylä-kuvaus tuntuu hieman päälleliimatulta, erityisesti verrattuna Petäjäveden vanhan kirkon kuvaukseen. Siitä kohtauksesta tuli olo, että kirjailija on itse käynyt havainnoimassa paikan päällä.

Kiinnostavasta aiheesta kirjoitettu romaani, jolle varmasti löytyy lukijoita eritoten Jyvässeudulta.

Kirjaston kirja.

Raili Mikkanen: Voidaan kutsua ulkopuolelle lain. 401 sivua. Robustos, 2015.

http://www.ksml.fi/keski-suomi/Salaista-tietoa-liikkui-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4st%C3%A4-it%C3%A4%C3%A4n-ja-l%C3%A4nteen/239936

http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2009/09/vakoilu-suomessa-1950-luvulla.html