Avainsanat

, , , , ,

Pitkästä aikaa luin luovan kirjoittamisen oppaan. Eat, pray, love – Omaa tietä etsimässä -kirjan kirjoittaja Elizabeth Gilbert kertoo ajatuksiaan ja havaintojaan luovasta elämästä, josta kirjoittaminen on vain yksi luovuuden alue. Sain vinkin tästä kirjasta eräästä kirjoittajaryhmästä ja sain kirjan kirjastosta lyhyellä odotusajalla. Helppolukuisen kirjan lukemiseen meni huomattavasti lyhyempi aika, sillä Gilbert pakinoi kepeällä otteella luovuudesta lyhyin kappalein ja ilmavin lausein.

Big magic tarkoittaa Gilbertin mukaan luovaa energiaa, inspiraatiota, muusaa – mitä tahansa kosketusta universumissa liikkuvaan energiaan, jota täytyy houkutella, ja jos sitä ei jostain syystä ota vastaan, se siirtyy eteenpäin. Tämä on mielestäni aika lailla maailmoja syleilevä näkökulma elämään, enkä saa sitä tähän lyhyesti kirjattua. Gilbertillä on omien kokemustensa perusteella tällainen näkemys siihen, mistä luovuus ja taide kumpuavat.

Hän kirjoittaa rehellisen oloisesti omasta kirjailijan työstään, siitä, miten jalat maassa ja arkipäiväisen kuuloisesti hän siihen suhtautuu. Siinä hänellä on hyvin realistista otetta kirjoittamiseen, eikä hän lupaile turhia. Hän kertoo kirjoittamisensa alkutaipaleesta ja siitä, kuinka Eat, pray, love -kirjasta tuli niin suuri menestys, vaikkei hän sitä aiempien kokemustensa perusteella odottanutkaan. Siitäkin hän kertoo, kuinka 12 miljoonaan lukijaan mahtuu kommentoijia, arvostelijoita, faneja ja vihaajia aivan laidasta laitaan, ja kuinka siltä kaikelta on vain suljettava korvansa. Näissä käytännön vinkeissä ja havainnollisissa kertomuksissa on mielestäni tämän kirjan suola. Siinä Gilbert on ehdottomasti parhaimmillaan. Pidä huolta itsestäsi, anna luovuuden kummuta yllättävistäkin paikoista, ja ole sinnikäs epäonnistumisista huolimatta – hyvä neuvoja varmasti kaikille. Se, minkä ainakin itse voin allekirjoittaa, on se, että luovuutta löytyy miltä elämän alueelta tahansa, ja että eri taiteenalat ruokkivat luovuutta. Eli jos yksi harrastus tai ala alkaa tökkiä, tee välillä muuta. Tämä pätee, oli kyseessä luovaksi luokiteltu työ tai ei. Jos kirjoittaminen tökkii, tee käsitöitä, askartele, maalaa, nikkaroi, hoida puutarhaa, tervaa vene kesäkuntoon – jossain vaiheessa voit virkistyneenä palata kirjoittamisen ääreen, ehkä muutama juonellinen ongelmakin ratkaistuna.

Gilbertin kirja sopii kaikille luovuudesta sekä luovasta työstä ja elämänasenteesta kiinnostuneille oppaaksi tai keveäksi välipalaksi.

Kirjaston kirja.

Elizabeth Gilbert: Big Magic – Uskalla elää luovasti. 288 sivua. Gummerus, 2016.