Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Viime vuosina Suomessa on kiinnostuttu aiempaa enemmän villivihanneksista ja hortoilu (juontuu sanasta horta, joka on kreikankielinen termi kaikelle luonnosta löytyvälle vihreälle syötävälle) on suosittu harrastus, mielenkiinnon kohde ja jopa elämäntapa. Hortoilu-sanan lanseerasi Raija Kivimetsä miehensä Jouko Kivimetsän kanssa 2000-luvun alkupuolella tarkoittamaan luonnossa kasvavien villivihannesten ja -yrttien keräämistä, käsittelyä, niistä kokkaamista ja niillä herkuttelua. Vuonna 2005 Raija Kivimetsä kirjoitti kirjan Villiinny villivihanneksiin – luontoliikuntaa ja herkkuja koko perheelle, josta nyt arvioitavana oleva Villiinny villivihanneksiin – elinvoimaa ja energiaa luonnosta -teos on uudistettu laitos.

Villivihanneksista on julkaistu viime vuosina reseptikirjoja tunnetuilta keittiömestareilta, kuten mm. Sami Tallbergiltä, mutta Kivimetsän teos kattaa myös hortoilun muut aspektit, kuten luonnossa liikumisen hyvää tekevät vaikutukset keholle ja mielelle. Digiähkyn aikana tervettä toki olisikin liikkua enemmän ulkona! Samalla istumatyöläisen kroppa saa liikettä ja jos ottaa lapset mukaan, lapsetkin oppivat samalla kasveja.

Kivimetsän teos jakaantuu tieto-osioon, jossa hän kertoo mm. villivihannesten keräämisestä ja käsittelystä sekä esittelee mm. ahomansikan, maitohorsman, nokkosen, voikukan, siankärsämön ja käenkaalin eli ketunleivän. Nämä kaikki ovat yleisiä villivihanneksia, jotka ovat helposti tunnistettavissa. Kirjan loppuneljännes on varattu resepteille, joissa on käytetty esiteltyjä vihanneksia. Monessa reseptissä horta on lisuke tai yksi ainesosa, mikä on mielestäni vain hyvä, sillä joidenkin villivihannesten maku voi olla voimakas, jos siihen ei ole tottunut. Vuohenputkella ja siankärsämöllä ainakin sellainen aromi, joka jakaa mielipiteitä. Mietoihin makuihin tottunut voi kokeilla aluksi vaikka Hortoilijan perunarieskoja (s. 108), johon voi käyttää vaikkapa hienoksia hakattua poimulehteä ja piharatamoa. Nokkos-feta-bataattipiiraskin (s. 116) kuulostaa hyvältä, sellaiselta, jota voi tarjota tottumattomallekin 🙂

Suosittelen kirjaa hortoilusta kiinnostuneille, sekä aloittelijalle että jo kokemusta omaaville. Kivimetsän teos madaltaa kynnystä aloittaa kaikin puolin hyödyllinen harrastus!

Raija Kivimetsällä on myös Autuutta aivoille-sivusto.

Raija Kivimetsä: Villiinny villivihanneksiin. Elinvoimaa ja energiaa luonnosta. 126 sivua. Kirjapaja, 2016.