Avainsanat

, , , , ,

Eppu Nuotion vastajulkaistu Myrkkykeiso aloittaa dekkarisarjan, jossa rikoksia ratkoo Ellen Lähde, 58-vuotias innokas puutarhaharrastaja ja martta. Tapahtumapaikkoina ovat kesäinen Turku ja Kemiönsaari. Kun kesäistutukset ja perennat kukoistavat Ellenin hoivassa, voiko siinä idyllissä tapahtua rikoksia?

Tietenkin voi. Eppu Nuotio (s. 1962) on kirjoittanut cozy mystery -tyyppisen tarinan toisiinsa punoutuvista ihmissuhteista, joissa jokaisessa voi piillä rikoksen siemen. Henkilöitä ja näkökulmakertojia vilisee ehkä liiaksikin, mutta niiden avulla Nuotio onnistuneesti ripottelee lukijalle väärien johtolankojen mahdollisuuksia. Henkilöt ovat moniulotteisia ja jokaisessa on jotain särmää. Minulle ainoastaan Ellen, joka muistuttaa mielessäni hieman Puutarhaetsivien Rosemarya, jäi tasaisen virtaviivaiseksi tehopakkaukseksi. Myrkkykeiso on kuitenkin vasta dekkarisarjan aloitus, joten Elleninkin hahmo varmasti muuttuu ja kasvaa.

Cozy mysteryksi luokittelen tarinan siksi, ettei siinä ole jatkuvaa raa´an väkivallan kuvausta – ehdottomasti plussaa. Se tekee tarinan osaltaan uskottavammaksi kuin kovaksikeitetyt raakuuksilla mässäilyt, sillä kirjailijan kuvaama tapaus voisi oikeasti tapahtua jonkun lähipiirissä, ja on tietysti tapahtunutkin. Väkivaltamässäilyt on helpompi työntää kauemmas omasta piiristä ajatellen, että ei tuollaista voi oikeasti tapahtua. Mielestäni osoittaa kirjailijan ammattitaitoa luoda eheä romaani ilman päälleripoteltuja shokkiefektejä.

Juoni ja ratkaisu olivat mielestäni ihan uskottavia. En myöskään arvannut mysteerin ratkaisua, vaikka vuosikymmenet olen dekkareita lukenut, niin tasaisesti kirjailija oli saanut ripoteltua vääriä ja oikeita johtolankoja samassa suhteessa. En halua pilata lukuiloa, joten en paljasta juonesta tämän enempää.

Suosittelen kirjaa keveämmistä dekkaritarinoista pitäville. Oiva kesäkirja mökki- tai rantalukemiseksi tai sitten talvilukemiseksi, kun mieli kääntyy jo odottamaan tulevaa kesää ja puutarhapuuhia.

Kirja on arvostelukappale.

Eppu Nuotio: Myrkkykeiso. Ellen Lähteen tutkimuksia. 252 sivua. Otava, 2017.