Avainsanat

, , , ,

Tämä vuosi on ollut muutosten vuosi. Olen tehnyt inventaariota elämässäni ja sen seuraukseni osin karsinut, osin lisännyt. Se, mikä ei toimi, on vaihdettava uuteen, joka toimii. Harva asia elämässä toimii koko elämänpolun ajan, vaan niitä tulee ja menee. Osa tulee kutsumatta, osan eteen täytyy tehdä töitä. Sen punnitseminen, kannattaako jotain jatkaa vai ei, on useimmiten hankalaa ja aikaavievää, mutta kyllä ne vastaukset sieltä jossain vaiheessa tulevat. Joskus on myös heittäydyttävä mukaan sellaiseen, joka voi jännittää ja pelottaakin, mutta josta tietää, että sen kortin katsomatta jättäminen myöhemmin kaduttaisi.

Meillä tämä syksy toi mukanaan sellaisen muutoksen, että kaksi kolmesta perheenjäsenestä astui opintielle. Nuorimmainen siirtyi varhaiskasvatuksen piiristä esiopetukseen eli eskariin ja keskimmäinen, eli minä, siirtyi yliopistolla passiivirekisteristä aktiivirekisteriin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olen ilmoittautunut alkavaksi lukuvuodeksi yliopistolle jatkaakseni opintojani. Aloittelen siis etnologian ja antropologian maisteriohjelman opintoja, ja niin kuin sanonta kuuluu, gradua pukkaa (tai niin joskus ennen sanottiin). Jännittävää, ja pelottavaakin, mutta samalla aivan hurjan mielenkiintoista! Yliopistomaailma ja opiskelu ovat muuttuneet kovin vuodesta 1993, jolloin aloitin opintoni Jyväskylän yliopistossa. Tiedekuntia, joiden välillä oli silloin leveä hajurako ja jonkinsortin karsastustakin, ovat nykyään yhdistyneet ja yhteistyötä viritellään sen, minkä määrältään vähentynyt henkilökunta jaksaa puskea. No, nämä ovat  mielenkiintoisia juttuja, joista lupasin kirjoitella joskus enemmän.

Blogin kannalta muutokset tarkoittavat sitä, että minulla on todennäköisesti vähemmän aikaa kirjoittaa tätä. En osaa vielä arvioida, kuinka paljon opinnot vievät aikaa, ja sitten haluan kirjoittaa fiktiivistä tekstiä. Käsitöitä teen varmaan edelleen, mutta Mandala Madnessin jälkeen en ota ihan heti yhtä suuria projekteja. Sukkia ja sen sellaisia varmaan neulon telkkua katsellessa ja laitan tänne kuvia niistä, samoin joistain kokkauskokeiluista, niitä kuitenkin harvemmin. Joitain kirja-arvioitakin kirjoitan. Mutta mistäs näitä koskaan tietää? Elämä on ennenkin yllättänyt ja tulee yllättämään. Syksy tulee näyttämään, kuinka minun kannattaa aikani jakaa. Ehdottoman jännittävä ja mielenkiintoinen syksy tulossa – toivottavasti sinullekin!