Avainsanat

, , , , ,

Viime vuosien lumisista ja jäisistä olosuhteista on nyt siirrytty kuumalle aavikolle Katri Alatalon Käärmeiden kaupungin myötä. Alatalo on viidennessä teoksessaan luonut Ras-Udin aavikkomaailman, jossa saamme seurata kolmen päähenkilön taivalta hiekan, kuumien tuulien, juonitteluiden ja käärmeiden keskellä. Ninette, Sulwaen ja Arry ovat lapsuuden leikkikavereita, kunnes äkkipikainen Arry tuhoaa Ninetelle tärkeät käärmeenmunat ja Sulwaen pysyttäytyy sivustakatsojana. Railo heidän välillään kestää aikuisuuteen saakka, kunnes heidän polkunsa risteävät taas.

Kaikki kolme toimivat myös näkökulmakertojina. Tarina etenee vuorotellen jokaisen silmin nähtynä, jokainen on siinä mielessä päähenkilö. Ninetellä on kuitenkin ratkaisevin osuus käärmeverisenä prinsessana, jonka täytyy valita kohtalonsa. Voiko kohtaloaan valita vai onko se jo valinnut Nineten?

Romaani alkaa rytinällä, kun päähenkilöiden kotikaupunkiin hyökätään. Kaksi heistä vangitaan ja viedään orjiksi, yksi pelastuu, koska on lähtenyt velhovaellukselle. Vangituille laitetaan orjan kahleet, jotka sitovat heidät maagisin voimin Rashaz-taikakiveä palvovaan kulttiin. Siitä alkaa pikkuhiljaa painostavammaksi muuttuva helle, joka generoi itsensä lopussa hiekkamyrskyksi. Romaanin keskiosassa syvennetään tarinan ja maailman tasoja ennen lopun vyörytystä. Olen vähän kärsimätöntä sorttia, joten minun puolestani tapahtumat olisivat voineet edetä nopeamminkin, mutta ehkä maailman luominen, jossa kirjailija on kyllä parhaimmillaan, vaatii kehittelyn ja kypsyttelyn. Ehdottomasti plussaa on myös Rashaz-uskonnon luominen.

Kirja on omiaan pitkien, eeppisten fantasiatarinoiden ystäville, mutta ei käärmekammoisille, sillä niitä luikertelee kirjan sivuilta toisille. Romaani on kai luokiteltu YA-kirjallisuudeksi (Young Adult) eli nuorille aikuisille, mutta kyllä se viihdytti keski-ikäistäkin. Kirjan kansissa on myös hieno kartta, ja sitä perheen nuorimmainen tutkaili useana iltana ja mietti, että missä on se käärmekaupunki ja missä ne kolme lasta ovat ja mitä noissa muissa kaupungeissa on. Tarpeeksi vartuttuaan hän saa sitten itse lukea tarinan 🙂

Kirja on itse ostettu.

Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki. 686 sivua. Gummerus, 2017.