Avainsanat

, , , , , ,

Jaana Sarell on yksi Stresa-kustantamon kuudesta esikoiskirjailijasta. Tolkullinen arvopohja on novellikokoelma, jossa käsitellään elämää, ilmiöitä ja yhteiskuntaa huumorin keinoin. Äänessä on rouva Hellevi Ala-Tyrkkö, joka ilmoittautuu arvojohtajan asemaan, sillä yhteiskunnasta puuttuu kuri ja järjestys. Pohjois-Suomesta käsin elämää tarkastelee perheenäiti leveällä Lapin murteella.

Hellevi on topakka täti, joka luottaa järjen ääneen, eikä anna tunteiden sokaista. Kun maailman meno muuttuu yhä kummallisemmaksi, pitää olla joku tolkku, että pysyy kärryillä. Ja tolkkua Hellevillä on, mielellään muille jaettavaksi. Osansa tolkullisesta arvopohjasta saavat niin läheiset kuin asiakaspalvelussa työskentelevät, jopa sairaalan ylilääkäri.

Joskus lukiessa osaa kuvitella kertojan silmiensä eteen. Joskus tämä mielikuva yhdistyy johonkin lukijan elämässä olevaan tai olleeseen ihmiseen. Näin kävi minulle. Yhdistin heti Hellevin puhetyylin ja ponnen erääseen entiseen naapuriini, jonka tolkullista arvopohjaa sain aina välillä todistaa. Tämä tomera, iäkäs rouva ei pantannut mielipiteitään yhteiskunnasta tai naapureista ja oli aina valmiina rimpauttamaan soveliaaksi arvelemalleen virkamiehelle, jotta järjestys palautuisi.

Hellevin mietteitä lukiessa väkisinkin mieleen tulee Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja. Ehkä käänteinen sanajärjestys vaikuttaa, ja jotkut toistuvat ilmaisut. Siinä missä Mielensäpahoittaja tyytyy enimmäkseen jurnuttamaan itsekseen ja ikään kuin kieltäytyy toimimasta maailman mielen mukaan, Hellevi taas toimii hyvinkin tarmokkaasti.

Novellikokoelman toinen osa sijoittuu Lappiin ja on kirjoitettu Lapin murteella. Pidin niistä melkeinpä enemmän, mikä johtunee murteen ja ja sen suoman kielen rikkaudesta. Tässä näyte novellista Huonolla piolla, s. 99-100:

Seuraavana aamunako ko isäntä ja läpit rupes mönkimhän ylös mie jo istuin soututoolisa äitivainajan kuolinmyssy päässä.  Net heti vinkumhan puuroa ja kahavia ko mie ollu mithän keittäny. Mien sanonu mithän. Löin suupielet alas ja olin vaiti. Iltapäivälä ootin niitä samasa toolisa myssy päässä. Johan se isäntäki hoksi mikä mulloli pääsä muttei se mithän sanonu. Vähäsen nokanpää valakeni mutta soli pokkana.

Humoristinen ja riemastuttavakin kokoelma Jaana Sarellilta. Tarinat ovat sopivan lyhkäisiä iltalukemiseksi ja vaikka välipalaksikin.

Kirjailijalta kuulin, että Hellevin tarinoita luetaan Ylen Radio 1:ssä lauantaina 28.10. mietelauseena klo 6.55 ja on kuunneltavissa Areenasta jälkikäteen. Tässä linkki Areenaan: https://areena.yle.fi/1-4220619.

Kirja on arvostelukappale.

Jaana Sarell: Tolkullinen arvopohja. 101 sivua. Stresa Kustannus, 2017.