Pernilla Valo on yksi Stresa Kustannuksen tämän syyskauden esikoiskirjailijoista. Hänen teoksensa Nollariski on hyytävä kuvaus tapahtumista, jotka vyöryvät eteenpäin kuin pirulliset dominopalikat. Otetaan ripaus kateellista pahaa tahtoa, valtaansa väärin käyttävä viranomainen ja klikkiotsikoita työpaikkansa säilyttämiseen tarvitseva toimittaja, ja henkilökohtainen hornankattila on valmis. Yksilö voi olla pieni ja voimaton kohdatessaan kaiken tämän, mutta samalla voimakas kestäessään ja selvitessään siitä.

Pernilla Valon pienoisromaanissa on monta näkökulmakertojaa, joiden kautta juonellista tarinaa viedään eteenpäin. Joku kertojista esiintyy vain pari kertaa, joku useammin. Päähenkilö on Riku, joka kertoo näkemäänsä ja kokemaansa myös kirjeissä ja päiväkirjaotteissa. Jokainen henkilö valaisee uudesta kulmasta tapahtumia, joita voinee kai kuvata vain pikkusieluisiksi. Tapahtumien ketju lähtee liikkeelle perättömästä seksuaalirikosten ilmiannosta ja tässä tapauksessa jokainen ketjun lenkki on se heikoin lenkki. Kun asiat voivat mennä pieleen, ne myös menevät, eikä kukaan selviä voittajana. Jokainen heikoin lenkki murtuu jollain tapaa, vaikka pitää itseään vahvana.

Kirjassa on juoni, mutta siitä on vaikea kirjoittaa paljastamatta mitä tapahtuu. Kirjailija osaa kirjoittaa näennäisen kevyesti, mutta mitä pidemmälle tarina etenee, sitä painavammaksi se muuttuu. Hyytäväksi sen tekee se, että jokainen aikuinen kyllä elämänkokemuksensa myötä tietää, että huonon tuurin sattuessa kohdalle jokainen saattaa olla vain se pieni hiekanjyvänen rattaissa. Suosittelen siis lukemaan, joskin kirja herättää halua ottaa joitain henkilöitä harteista kiinni ja ravistella heitä, samalla kun säälii heitä. Kehuja annan siis eleettömästä tavasta kirjoittaa isoista asioista, patetia kun olisi voinut pilata lopputuloksen. Kirjailijan käyttämä kieli tukee jokaista henkilöä, jokainen heistä puhuu itsensä näköisesti ja käyttäytyy inhimillisen epäkeskosti. Tämän kirjan tarinaa jää miettimään pitkäksi aikaa.

Kirja on arvostelukappale.

Pernilla Valo: Nollariski. 144 sivua. Stresa Kustannus, 2017.