Avainsanat

, , , , ,

Riskitön kokeilu on esikoiskirjailija Irmeli Westermarckin alkusyksystä ilmestynyt novellikokoelma. Kokoelman tarinat kertovat ihmisistä, joille pienetkin asiat voivat olla suuria. Yhteistä kertomuksille on jokin pieni nyrjähdys elämässä ja arjessa. Kirjan alkuosassa näyttämönä on Suomi, jälkimmäisessä osassa matkataan maailmalla.

Jokainen novelli on teoksessa oma yksikkönsä. Kirjailija tarkastelee monipuolisesti ja eri näkökulmista ihmissuhteita. Näkökulmahenkilö voi olla lapsi, teini, keski-ikäinen tai eläkeläinen. Hän voi olla kantaja Himalajan rinteillä, safariopas savannilla tai Kanariansaarille vetäytynyt kirjailija. Lukija pääsee ikään kuin karuselliin maisemien ja tapahtumien vaihtuessa. Tunnelmat vaihtuvat tragikoomisista liikuttaviin. Pidin kovasti tästä monipuolisesta kattauksesta, se kertoo kirjailijan kyvystä tarkastella asioita monelta eri kantilta – ja idearikkaudesta. Alkuosan novelleista pidin erityisesti Autta meitä -tarinan suljetun tilanteen ideasta, jossa kaksi hyvin erilaista ihmistä kohtaa jumiin jääneessä hississä. Turnaus -tarinassa ohuista siveltimen vedoista koostuu liikuttava tarina vanhemman ja lapsen välisestä suhteesta. Niminovelli Riskitön kokeilu oli kuitenkin alkuosan novelleista paras. Liekö sekin vaikuttanut, että tarina oli hieman pidempi ja siinä pääsi tutustumaan päähenkilöön enemmän. Lisäksi siinä oli ripaus veijaritarinaa mukana, mikä oli positiivista. Loppuosan novelleista pidin eniten Pashminahuivi-kertomuksesta. Siinäkin on kyse ihmissuhteista ja hukatuista ja ehkä uudestaan löydettävissä olevista mahdollisuuksista. Hienovaraisella otteella kerrottu novelli tarvitseekin muutaman sivun kehittyäkseen.

Kaikkiaan kokoelma sopii hyvin vaikkapa iltalukemiseksi sellaiselle, joka ei tarvitse ryminää ja räiskettä viihtyäkseen vaan löytää rivien välistä nyansseja. Kirja on kepeä, muttei liian kevyt. En siis suosittele neonvärigraffitien vaan akvarellien ystäville.

Kirja on arvostelukappale.

Irmeli Westermarck: Riskitön kokeilu. 110 sivua. Stresa Kustannus, 2017.