Avainsanat

, , , , , , ,

Myskikurpitsa on minulle uusi tuttavuus salaatissa. Olen sitä syönyt kasvissosekeitoissa, mutten muista käyttäneeni sitä salaattiaineksena. Tällä ohjeella mukailen ruoka-annosta, jota kokeilin Keski-Suomen Martoilla viime viikolla (sen resepti on kuulema otettu joskus kauan sitten netistä, joten alkuperää en pysty nyt jäljittämään). Harmi, että tuttavuuden solmimiseen meni näinkin kauan aikaa, mutta otetaan nyt ilo irti! Myskikurpitsa on hyvin ruokaisa ja täyttävä kasvis, mutta miedon makuinen. Se tarvitsee vähän kipakkaa potkua mausteista tai vaikkapa juustosta. Käytin fetajuustoa, kuten marttojen reseptissä, mutta silti siihen jäin kaipaamaan jotain makua. Tiedän resepteissä käytetyn mm. savupaprikaa ja ras-el-hanoutia, kuten Ripaus tryffeliä -blogissa on tehty (onpa muuten herkullisen kuuloinen ohje! Sitä on testattava). Marttalassa teimme itse kirpsakan karpaloisen salaatin kastikkeen ja se toimi kivasti. Silti edelleen jään miettimään hyviä mausteita. Kehittämisen paikka siis!

Tätä salaattia varten kuorin ja pilkoin yhden kurpitsan. Lämmitin uunin 225 asteeseen, kumosin viipaleet pellille, kääntelin öljyssä ja ripottelin vähän suolaa päälle. Paahdoin niitä ensin viitisen minuuttia, otin pellin pois uunista, kääntelin viipaleita lastalla ja murensin päälle laktoosittoman fetan (tämä toiminee myös vegaanijuuston kanssa yhtä hyvin). Pelti takaisin uuniin noin vartiksi. Tehokkaalla uunilla 20 paistominuuttia riittää. Asettelin lautasille salaattia pediksi. Käytin valmista salaattisekoitusta, jossa on mukana rucolaa, sillä sen maku sopii hyvin yhteen myskikurpitsan maun kanssa. Viinisuolaheinäkin toimii varmasti hyvin. Sitten vain lämpimät kurpitsaviipaleet päälle ja oman maun mukaista salaatinkastiketta. Vaihtoehtoisesti voi tehdä vaikka niin, että ripottelee viipaleiden päälle mielimaustetta ennen uuniin laittoa.

Olen löytänyt niin hyvän kuuloisia reseptejä täytetyistä myskikurpitsoista, joten sellaista täytyy kokeilla pian 🙂