Avainsanat

, , , , ,

WP_20180418_09_50_37_Pro

Magdalena Hai (s. 1978) on monipuolinen lasten ja nuorten kirjailija. Hän on ollut monesti ehdolla palkinnoille ja voittanutkin useita niistä. Vähän aikaa sitten hänen lastenkirjansa Kurnivamahainen kissa palkittiin Tulenkantajien palkinnolla – onneksi olkoon! Kurnivamahainen kissa on vuonna 2017 ilmestynyt kuvitettu satukirja, jossa pientäkin pienempi tyttö kohtaa loppumatonta nälkää potevan suurtakin suuremman kissan.

Luimme kirjaa yhdessä eskari-ikäisen kanssa ja tarina piti meitä molempia otteessaan. Alkuasetelma on sopivan yksinkertainen: köyhä, nimetön tyttö tapaa kissan, joka haluaa syödä hänet. Tyttö saa sovittua kissan kanssa, että jos päivän päätteeksi he eivät löydä muuta syötävää, kissa saa syödä hänet. Lykkäyksen aikana he kiertävät paikasta toiseen, joskin kissa on syönyt jo monet niistä. Jännittäväksi tarina muuttuu, kun kissa toden teolla syö tytön kuin valas Joonaan konsanaan. Neuvokas tyttö selvittää kissan nälän todellisen syyn: katin mahassa asuukin kaikenherra Hneus. Siinä vaiheessa tahti muuttuu ja tarinan ainekset ovat melkoisessa myllerryksessä. Loppuratkaisu on mielestäni sopiva, ei liian disneymainen.

Näin aikuisen mielestä sadussa oli sen verran absurdeja elementtejä, että jännittävyydeltä taittui terävin huippu. Tämä oli siis hyvä asia. Tarina oli myös universaali siinä mielessä, että se voi sijoittua minne tahansa maailmassa – jopa toiseen maailmaan. Teemoiksi poimin rohkeuden ja hyvän puolella olemisen ahneutta vastaan, ja siinäpä onkin universaaleja tavoitteita kerrakseen. Pidin myös siitä, että vaikka kirjailijan käyttämä kieli rikastui juonen edetessä ja muuttuessa vauhdikkaammaksi, mutta hän ei silti lähtenyt keksimään uudissanoja. Laatu näkyi myös siinä, ettei kirjailijan ole tarvinnut kosiskella nuoria lukijoita heppoisella huumorilla, vaan tarina ja henkilöt kantavat kyllä itse itsensä ja ovat tarpeeksi kiinnostavia.

Suosittelen sekä lapsille että aikuisille, jotka pitävät hieman absurdeistakin käänteistä ja rivien väleistä luettavista viisauksista. Tarina kestää useamman lukukerran ja uskoisin, että lapsi kasvaessaan löytää siitä uusia, ikäkauteen sopivia tasoja.

Kuvitus oli molempien lukijoiden mieleen, kiitos oivaltavasta kuvituksesta Teemu Juhanille!

Kirja on kirjastosta.

Magdalena Hai: Kurnivamahainen kissa. 46 sivua. Karisto, 2017