Avainsanat

, , , , , , ,

WP_20180423_12_59_20_Pro

Koutamäen noita (kirjatraileri)on viitasaarelaisen Seita Röngän (s. 1971) nuorille suunnattu esikoisromaani. Kummallisen puoleen kallistuvassa romaanissa yläkouluikäinen tyttö Lone rakastuu hevoseen, tapaa naapuriin muuttavan noidan ja tutustuu kivaan poikaan. Valoisat maaseudun kesäyöt kulminoituvat taianomaiseen juhannusyöhön, jonka jälkeen Lonelle selviää totuus naapurista ja tämän upeasta hevosesta, Mustasta.

Tarina on mielestäni suunnattu yläkouluikäisille, joiden huomio on siirtymässä hepoista poikiin. Päähenkilö Lone rakastuu hevoseen, jonka kanssa hän seikkailee metsässä, mutta hän tutustuu myös poikaan, joka tosin tuntuu jäävän rakkausasioissa niin sanotusti hepan kavioihin. Noituutta kesään tuo uusi naapuri, josta ainakin supistaan kovasti noitamaisia juoruja. Lone pääsee hoitamaan hevosta ja kesän taikaa ilmaantuu useastakin suunnasta.

Romaanissa on noin pari sataa sivua, joista ensimmäinen puolikas käytettiin melko tavanomaisten kesäpäivien kuvailuun. Juoneen alkoi tulla ytyä ja vauhtia jälkimmäisessä osassa. Uskoisin hitaahkon alun jälkeen lukijoiden pysyvän mukavasti kelkassa mukana, kun tapahtumat alkavat edetä. Kohderyhmää palvelee varmasti myös lyhyet luvut. Pidin lukujen lyhyistä esittelyistä: ”5. luku, jossa on hullu nainen ullakolla”. Niistä voi seurata tapahtumien kulkua.

Päähenkilö Lone on jännä tapaus. Hänestä en oikein saanut  otetta. Tietysti kuuluu hänen ikäänsäkin, että välillä ollaan isompaa ja välillä pienempää kuin oikeasti. Tyttö heittelee nokkelia ajatuksia ja sanailee aikuistenkin kanssa sanavalmiisti, mutta välillä epäuskottavastikin. Tämä tunne voi johtua myös siitä, että olen aivan eri ikäinen kuin kohderyhmä.

Fantastisia elementtejä tarinaan tulee enemmän mukaan tarinan loppupuolella. Reaalimaailman ja taikuuden välisen maailman välistä verhoa hieman raotetaan niin, että Lonelle selviää naapurin noidan, ja hevosen, salaisuudet. Ja lopussa jätetään ovi auki myös seuraavallekin kirjalle. Jatkuuko Lonen tarina?

Kirja on arvostelukappale.

Seita Rönkä: Koutamäen noita. Haamu, 2018.