Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

WP_20180823_08_47_24_Pro

Naamiot on Osuuskumman julkaisema uunituore antologia, joka nimensä mukaisesti tutkii erilaisia naamioita. Antologian yhdeksän kirjoittajaa luotaa jokainen omasta näkökulmastaan naamioita ja niihin liittyviä rooleja, joita jokainen kannamme. Vaikka ympäristöt ja eletty aika vaihtuvat reaalimaailmasta fantastiseen, maapallolta avaruuteen ja menneestä tulevaisuuteen, naamiot kulkevat mukana.

Antologian aloittaa Katri Alatalo novellilla Särö. Tarina on psykologisesti luotaava kuvaus aavikkomaailmasta, jossa selviytymisen eteen on tehtävä kaikkensa. Tapahtumat sijoittuvat Alatalon Käärmeiden kaupunki -fantasiakirjan maailmaan, mutta ajallisesti ennen sen tapahtumia. Novellissa on sama päähenkilö kuin kirjassa, muodonmuuttaja Arry. Eheä novelli tuo Arryn hahmoon lisää kerroksia. Tässä tarinassa naamio voi yllättää kantajansakin.

Anne Leinosen Toiset kasvot -tarinassa on Game of Thrones –henkinen maailma, jossa valtapelit natisuttavat vanhan Eilda-valtiattaren valtakuntaa. Apua hän saa naamioilta; sukulaisten ja ystävien hengiltä. Jossain vaiheessa liiallinen naamioiden käyttö voi sekoittaa käyttäjänsä, vähän kuten valta voi sekoittaa pään. Vallanhimo voi sokaista. Mielenkiintoinen maailma, josta olisi lukenut mieluusti lisää. Tarina tuntui nyt loppuvan tämän lukijan mielestä liian lyhyeen.

Mia Myllymäen Noidasta polvi paranee -tarinassa nuori Hetta opettelee noidaksi. Hän yrittää kutsua itselleen naamiota, joka suojaisi kyläläisten katseilta. Hallitsemattomat kyvyt aiheuttavat kuitenkin tragedian. Tässä eheässä, kansanperinteestä kohoavassa novellissa naamiot eivät ole kohtalo, vaan valinta.

Artemis Kelosaaren mielenkiintoinen, miljööltään ja kuvastoltaan rikas Rutto sijoittuu Venetsiaan, naamioiden ja juhlien täyttämään kanaalikaupunkiin. Joku kuitenkin kylvää siellä kuolemaa. Nuori ylhäisyys, joka rakastaa kulttuuria, juhlimista ja ihmekabinetteja, näkee murhaajan ja naamioiden taa. Hänenkin täytyy tehdä valinta: millaista Venetsiaa hän haluaa puolustaa? Tästäkin miljööstä olisi mielellään lukenut enemmän. Novellissa naamiot voivat tuottaa ja peittää kauhistuttavia asioita.

Janos Honkosen Sen silmiärei´istä paistoi tyhjyys on eheä novelli. Joskus elämän suistuminen raiteiltaan voi paljastaa naamioiden kätkemän. Onnettomuudet voivat näyttää muiden naamiot. Kertovatko ne silti siitä, keitä olemme ihmisinä? Uskallammeko itse antaa omien naamioidemme laskeutua alas?

Heikki Nevalan Grendelissä naamiot voivat suojata painajaisilta, ja asioilta, jotka ovat pahempia kuin painajaiset. Tarinassa nuori Netta kokee elämää järkyttäviä asioita. Naamiot antavat suojautumiskeinon, kunnes hän on valmis pudottamaan ne. Tarina jättää tilaa lukijan tulkinnoille.

Maija Haaviston yllätyksellisessä Silloin kun en katso –novellissa pohditaan teknologiaa, yksityisyyttä ja minuutta. Mitä jos pääsee liikaa katsomaan muiden naamioiden taakse? Tässä tarinassa oli hyytävää teknologian mahdollistamaa BigBrother-henkeä.

Tarja Sipiläisen Peitetehtävässä ollaan Maassa, mutta naamioita käytetään yllättävästä näkökulmasta. Ne ovat konkreettisia suojautumiskeinoja vihollista vastaan. Tulevaisuuden vihollinen voi yllättää monella tavalla.

M. A. Tyrskyluodon Siviili, sotilas tarjoaa universaalin näkökulman naamioista rooleina. Eheä novelli kertoo rooleista, joita otamme itsellemme, ja joista voi olla vaikea luopua. Kun niiden kanssa on oppinut elämään, miten itse muutumme ja kuinka läheisemme muuttuvat, kun naamiot joutuu ottamaan pois? Avaruuteen sijoittuva tarina päähenkilön minuuksien kamppailusta on ajaton.

”Älä sinä siskoni kesyynny koskaan!” – Taru Kumara-Moisio: Rauhaan.

Kokoelman päättää Taru Kumara-Moision Rauhaan. Yhteiskunnallisesti kantaaottava tarina kerrotaan liikuntakyvyttömän Rauhan näkökulmasta. Hän seuraa sisarustensa kasvukamppailuja yhteiskunnassa, joka ensin pakottaa lapset massaksi ja heti sen jälkeen yksilöiksi, joiden tehtävä on kerätä hyötypisteitä. Naamiot ovat pakollisia, kunnes lapsi keksii, millä tavalla hänestä tulee yksilö. Naamioista tulee kaukainen mielikuva Pink Floydin Another Brick In The Wall -biisin kuvastosta.

Monipuolisen näkökulman naamioihin ja rooleihin tarjoavan antologian ovat toimittaneet Taru Kumara-Moisio, Anne Leinonen ja Minna Roininen. Esipuheen on kirjoittanut Minna Roininen. Hieno kansikuva on J. S. Meresmaan.

Kirja on arvostelukappale.

Taru Kumara-Moisio, Anne Leinonen & Minna Roininen (toim.): Naamiot. 238 sivua. Osuuskumma, 2018.