Avainsanat

, , , ,

kvinotto

Viime aikoina on silmiin osunut monia fenkolia sisältäviä kasvisruokareseptejä, kuten tämä testaamani kvinoa-fenkolirisotto. Alkuperäinen ohje on Suvi Rüsterin kehittämä FODMAP-resepti, joka löytyy Anna-lehden numerosta 31/2018. Noudatin ohjetta muutoin, paitsi että fenkolia en arvannut laittaa ihan niin paljon kuin ohjeessa oli. Jännittävää oli myös lisätä linssejä ruokaan, sillä ne eivät aina sovi fodmap-vatsalle. Reseptin laatija on kuitenkin vinkannut, että kun lisää tölkkilinssejä ja huuhtelee liemen kunnolla pois, niin fodmapit vähenevät. Ohjeessa on käytetty tuorejuustoa ja fetaa, jotka voi jättää ”kvinotosta” pois, ja lisätä tilalle vaikkapa kaurakermaa ja tofua. Itse käytin laktoosittomia juustoja. Tykkäsin kvinoton mausta, joskin jäin miettimään, että päälle voisi ripotella jotain säväkämmän makuisia sattumia. Mitähän ne voisivat olla?

Kuulema resepteihin ei ole tekijänoikeuksia, mutta Suvi Rüsterin luvalla tässä on alkuperäinen resepti:

Kvinoa-fenkolirisotto (G, L)

4 annosta

1 (300g) fenkoli

6 aurinkokuivattua tomaattia

1 tlk (290g) vihreitä tai punaisia linssejä

2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

2 dl kvinoaa

5 dl vettä

3/4 tl suolaa

100g maustamatonta tuorejuustoa

100g fetajuustoa

  1. Leikkaa fenkolinvarsista pari senttiä mahdollista kuivahtanuta osaa pois. Halkaise fenkolit, huuhtele kylmällä vedellä, poista kanta ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  2. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit. Huuhtele purkkilinssit lävikössä kylmällä vedellä, kunnes valuva vesi on kirkasta.
  3. Mittaa paistokasariin öljy. Lisää fenkolit, aurinkokuivatut tomaatit ja kvinoa. Paista pari minuuttia. Lisää pannulle vesi ja suola. Kypsennä keskilämmöllä poristen noin 10 minuuttia, kunnes kvinoa tuntuu pehmeältä. Jos nestettä haihtuu kasarista ja kvinoaseos kuivahtaa, lisää joukkoon 1 dl kuumaa vettä kerrallaan, kunnes kvinoa on kypsää.
  4. Lisää kasariin tuorejuusto ja linssit. Sekoita. Murustele joukkoon fetajuustoa.