Avainsanat

, , , , ,

0FA8_pahan_polku_kansi.indd

Kuva: Otava.

Robert Galbraithin (a.k.a J. K. Rowlingin) Lontooseen sijoittuvan dekkarisarjan kolmas osa Pahan polku (2015) jatkaa yksityisetsivä Cormoran Striken seikkailuja. Apunaan hänellä on assistentti, kollega/side kick Robin Ellacott, joka on ollut hänen apurinaan kaikissa kolmessa osassa (ensimmäinen on Käen kutsu ja toinen Silkkiäistoukka). Tällä kertaa tapahtumat starttaavat liikkeelle Robinin vastaanottamasta kylmäävästä lähetyksestä: lähetti tuo hänelle Striken toimistolle ihmisen jalan.

Pian käy selville, että Robin on vaarassa. Murhaaja haluaa hänestäkin palasen kokoelmiinsa. Striken täytyy ehtiä murhaajan edelle ja saada tämä kiinni. Tappaja on joku, jonka hän on tuntenut, kenties pidättänyt entisessä työssään, mutta kuka? Hän alkaa selvittää ilmeisimpiä vaihtoehtoja. Robin auttaa kielloista huolimatta, sillä hänen yksityiselämässään kuohuu – haluaako hän naimisiin vai ei?

Romaanin rakenne toistaa edellisistä tarinoista tuttua kaavaa. Rikoksia pohditaan enemmän älyllisesti, sillä Strikesta ei jalkapuolena ole massiivisiin takaa-ajokohtauksiin. Älyllisyys on ehdottomasti plussaa. Juonikuviokin toimii sinänsä, mutta hieman tulee olo, että tämä on jo nähty. Siksi huomio kiinnittyy enemmän Striken ja Robinin välisen suhteen kehittelyyn, mistä tulee ristiriitainen olo, sillä minunhan pitäisi lukea dekkaria eikä ihmissuhdekirjaa. Niin siinä kuitenkin vain kävi, päähenkilöiden suhde oli mielenkiintoisempi kuin rikoksen ratkaisu. Sinänsä kyseessä on ihan kelpo, toimiva dekkari, mutta sarja alkaa toistaa itseään.

Suosittelen dekkarinälkään, jos ruokahalua ei irtonaiset ruumiinosat vie.

Kirja on kirjaston kirja.

Robert Galbraith: Pahan polku. 423 sivua. Otava, 2015.

Muissa blogeissa kirjoitettua:

Kirsin kirjanurkka

Amman lukuhetki

Todella vaiheessa