Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Vuodenvaihde on hyvä ajankohta katsahtaa taaksepäin kuluneeseen vuoteen. Vuosi 2018 on tarjonnut monenlaista: opintoja, gradua, proosan kirjoitusta, kotimaan matkailua, tutustumista uusiin ihmisiin ja uusia mahdollisuuksia. Gradu valmistui alkusyksystä ja sen jälkeen palasin muiden opintojen pariin. Vaikka tuntuu, etten ole koko ajan tehnyt kouluhommia hiki hatussa, olen kuitenkin ihan aikataulussa. Elämällä on tapana tehdä matkanteosta kuoppaista, mutta jos nyt ihan kamalia kuoppia ei tule, pitäisi minun ensi vuonna valmistua. Aika menee niin nopeasti, vastahan minä aloitin opinnot! (Puolitoista vuotta sitten, toim. huom.)

Kotimaassa tuli tehtyä aineistonkeruumatkoja gradua varten, lomamatkoja tein itsekseni ja perheen kanssa. Lomailimme Kainuussa ja takaisin päin ajelimme Nurmeksen Bomban ja Lieksan kautta (vilkutus Ranskaan!). Vierailimme ex tempore taiteilija Eva Ryynäsen ateljeessa Paaterissa. Hieno paikka ja upeita teoksia. Hellekesä vaikutti menoihimme niin, että kävimme yllättävän monessa museossa, kun etsimme viileitä vierailukohteita. Muutenkin tuli tutustuttua Keski-Suomen kohteisiin, mm. Karstulassa kävimme Wanhat Wehkeet -museossa ja Jämsässä Lelumuseo Helminauhassa sekä Hirvikartanossa. Jyväskylässä tuli käytyä Käsityöläismuseossa sekä Suomen Käsityön museossa. Syksyllä kävin itsekseni Helsingissä opintoihin liittyen sekä kavereita tapaamassa Kirjamessuilla ja muuten. Etelä-Savossakin tuli käytyä vuoden mittaan useaan otteeseen, vilkutuksia sinnekin!

Eli hyvä vuosi on takana. Välillä meno tuntuu paarustamiselta eikä näe metsää puilta, mutta talven laelta näkee mukavasti taaksepäin. Huomisen jälkeen vuosi vaihtuu ja voi olla, että omassakin elämässä tulee olemaan muutoksia. Ja kun tulee uusia asioita, joutuu osasta luopumaan. Ensi vuonna pikkuhiljaa hyvästelen tämän blogin ja uusi vuosikymmen (uskomatonta, uusi vuosikymmen!) alkaa uuteen tahtiin. Mutta ennen 2020-lukua nautin vuoden 2018 viimeisistä päivistä, vuoden vaihtumisesta ystävien seurassa ja ennen kaikkea kaikesta siitä, mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Hyvää uutta vuotta, ystävät!