Avainsanat

, , , , ,

dav

Olen ollut kiinnostunut himmeleistä jo jonkun aikaa. Taisi olla joskus viime talvena, kun innostuin asiasta, mutta kansalaisopiston kurssi oli mennyt aikaa sitten. Pääsin myös ihastelemaan ystävän olkitöitä ja mietin, että kyllä minäkin vielä. Ja niin sitten viime syksynä minäkin. Ilmoittauduin kurssille, jossa minulle vasta kunnolla avautui himmelien mahdollisuudet: perinteiset ja modernit mallit sekä materiaalit variointimahdollisuuksineen. Kun olin asian äärellä ensimmäistä kertaa, aloitin yksinkertaisesta mallista, jonka löysin Pirkko Kuuselan Himmelikirjasta. Mallin nimi on Kiia. Se on yksinkertainen ja kaunis. Mallin valintaa puolsi eräs Kuuselan kirjan parhaista valteista eli mittojen ilmoittaminen: valmis himmeli on noin 46 cm korkea. Ihastuin kovasti muihinkin malleihin, mutta oli oltava järkevä. Meidän pienessä olohuoneessamme yli kolmemetrinen himmeli ei pääsisi oikeuksiinsa. Lisäksi vähän jännitin olkea materiaalina ja päädyin tekemään askartelupilleistä (halkaisija 3 mm).

dav

Vaikka Kiia ei ole kooltaan iso himmeli, jouduin silti pätkimään melkoisen kasan pillejä. Kirjassaan Kuusela antaa mielestäni hyvät ja selkeät ohjeet korsien ja olkien keräämiseen ja käsittelyyn. Oljet pitää karsia lehdistä, niitä pitää liottaa ennen leikkaamista jottei olki halkea, ja taas kuivattaa ennen kokoamista. Kokeilin myös aidon oljen käsittelyä ja se on ihana materiaali. Tein siitä yhden pienen himmelin, mutta toisen kirjan ohjeilla.

Kuusela kertoo myös tarvikkeista: langasta, neulasta, saksista, mitasta ja liimasta. Itse en tarvinnut liimaa, kun ei ollut korjattavaa, mutta muovipillit ovatkin helppo materiaali. Seuraava vaihe on perusneliön kokoaminen, Kiia kun koostuu erikokoisista perusneliöistä. Kuusela esittelee kaksi yleisesti käytettyä tapaa. Täytyy myöntää, että pelkästään kirjan ohjeita katsomalla en tajunnut, kuinka neliö tehdään, mutta kun kurssilla se näytettiin, hoksasin heti. Video toimii varmasti yhtä hyvin kuin ”vierihoito”, joten jos yhdistää kirjan ja jonkun videon, hoksaa tekniikan.

dav

Ylläolevassa on valmiita perusneliöitä. Hieman minua huvitti monissa Himmelikirjan ohjeissa toistuva ohjeistus: ”Kokoa himmeli valmiiksi kuvan osoittamalla tavalla.” Ai niin kuin miten? Voi olla, että minulta vain puuttuu kokemusta askartelusta, sillä ilman käytännön neuvoja ensimmäisen himmelini kokoaminen ei onnistunut ihan tuosta vain. Mutta kun himmelissä on kyse hoksaamisesta ja avaruudellisesta hahmottamisesta, niin kun on kerran hoksannut, miten himmeli kootaan, niin kyllä se siitä sujuu.

Tässä alla on valmis Kiia-himmeli valkoisista askartelupilleistä. Mallikuvan olkihimmeliin oli ripustettu muutama tekokristalli, joka kyllä näytti oikein kauniilta. Mietin kristalleja aikani, mutta sitten muistin säilyttämäni punaiset puuhelmet, jotka ovat peräisin lapsena pitämästäni helminauhasta. Nauha meni joskus rikki, mutta onneksi säilytin helmet. Nyt ne pääsivät uuteen käyttöön.

dav

Pirkko Kuuselan Himmelikirjassa on yli 120 kaunista ohjetta erikokoisiin ja -mallisiin himmeleihin. Himmeli voi olla nauhamainen ja yli kolme metriä korkea, tai se voi olla pikkiriikkinen korvakoru. Kumpiakin näin toteutettavan kurssilla, molemmat todella kauniita. Kuuselan kirjassa on kauniit mallikuvat, joissa himmeli pääsee luonnonvalossa oikeuksiinsa, oli se sitten perinteinen malli, amppeli, kranssi, tähti tai koru. Ohjeet olivat sinällään selkeät, hahmotusvaikeudet olivat varmasti vain tässä päässä ja aloittelijan heikkoutta. Nyt, kun tekniikka on tuttu, osaan myös katsoa mallikuvia siitä näkökulmasta, että kuinkahan tuonkin osaisin toteuttaa.  Ja kuten sanoin, plussaa siitä, että valmiiden himmelien koot on ilmoitettu!

Kirja on kirjastosta lainassa.

Pirkko Kuusela: Himmelikirja. 128 sivua. Moreeni, 2014.