Avainsanat

, , , , , ,

dav

Sakset tyynyn alla (2018) on toinen osa Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen kirjoittamassa dekkarisarjassa, jossa Salome Virta ratkoo taiteeseen liittyviä murhia. Ensimmäisessä osassa Salome ratkoi Albert Edelfeltiin liittyvää rikosta, tässä kirjassa liikutaan Saksassa, Italiassa ja Hollannissa, menneessä ja nykyhetkessä. Omapäinen ja -laatuinen Salome asuu Berliinissä ja potee rahapulaa. Taiteen tekeminen kiinnostaisi, mutta pitäisikö hänen silti hyväksyä jokin arkisempi työ, jotta saisi vuokransa maksettua? Kuviossa hörrää myös miehiä, mutta Salome kiinnostuukin jostain jännittävämmästä ja vaarallisemmasta kuin romantiikka: murhan selvittelystä.

Kirjan takakannesta:

”Salome kuulee yhdenillan ihastukseltaan Antwerpenissa tehdyistä oudoista murhista, joissa uhrin rintaan on isketty saksilla kuva Frederick Elwellin maalauksesta vuodelta 1942. Tapaus vetää Salomea puoleensa magneetin tavoin. Miksi murhaaja on käyttänyt juuri tätä kuvaa? Kuka on Elwellin mallina istunut kaunis nainen?”

Maalauksen (Girl with a Cigarette) tarina on mielenkiintoinen ja kiinnostavasti kuvattu, ja mietin monessa kohtaa, kuinka paljon kirjailijat ovat mielikuvituksellaan täydentäneet tarinaa. Sitä en myöskään tiedä, kumpi kirjailijoista on kirjoittanut historiaosuuden vai ovatko he jakaneet senkin. Veikkaisin, että Pirkko Soininen on kirjoittanut taidehistorialliset osuudet, ja Eppu Nuotio olisi kirjoittanut Salomea. Mutta tämä on nyt täysin arvailua sen perusteella, mitä olen Eppu Nuotion tuotantoa aiemmin lukenut.

Juoni on monipolvinen ja vauhdikaskin. Tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaiseen Antwerpeniin, joka on natsien valloittama, sekä nykyajassa liikutaan useiden maiden alueella. Uskoisin, että kirjaa kirjoitettaessa on ajateltu, että sen voisi lukea itsenäisenä jatko-osana Nainen parvekkeella -tarinalle, mutta ainakin minua häiritsi liikaa selittämättömät viittaukset Salomen menneisyyteen ja sotkuisiin ihmissuhteisiin, etten osannut nauttia kirjasta sellaisenaan. Kun tutustuin Salomeen vain tämän kirjan perusteella, olin hämmentynyt. En saanut mitään otetta Salomesta, enkä hänen motiiveistaan. Minkä ihmeen vuoksi hän yhtäkkiä sinkoaa jonkun murhauutisen luettuaan toiseen maahan? Salomen motiiveja olisi voinut valottaa vähän enemmän. Nyt hän tuntui sinkoilevan kuin sätkyjänis ympäriinsä, enkä lukijana tiennyt miksi. Tekstin perusteella hän vaikutti iältään aikuiselta naiselta, mutta käytös oli irrationaalista, paitsi kirjan loppupuolella, jossa murhan ratkaisuyritys vaikutti koherentimmalta. Eikä siinä mitään, ei minun tarvitse pitää päähenkilöstä, hän saa käyttäytyä niin kuin käyttäytyy, mutta käytös pitää jollain tavalla perustella, jotta sisäinen logiikka toimisi. Nyt se ei toiminut.

Parasta kirjassa olikin historialliset osuudet sekä nykypäivän muut henkilöt, jotka onneksi hieman kehystivät Salomen häröilyä. Juoni sinällään kulki eteenpäin, oli ihan jännittäväkin, ja lopussa langanpäät solmittiin yhteen.

Kirja on Kirsin Kirjanurkan arpajaisvoitto. Terveisiä Kirsille! Kirja jatkaa nyt minulta eteenpäin toiselle dekkarien ystävälle.

Eppu Nuotio & Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla. 302 sivua. Bazar, 2018.

Muissa blogeissa kirjoitettua:

Kirsin Kirjanurkka

Kirsin Book Club

Tuijata

Lumiomena